Radioamateurs zijn mensen die geïnteresseerd zijn in de elektrische- en elektronische technieken en meer specifiek in de radiotechniek en haar toepassingen.

Om dat te kunnen (en mogen) doen moet je beschikken over een getuigschrift van privaat-radiotelefonist (of –telegrafist), dat wordt uitgereikt door het B.I.P.T. (Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie), de federale overheidsdienst die onze voogdijoverheid is. Dat getuigschrift kan je enkel verkrijgen door het afleggen van (en slagen in) daartoe ingestelde examens bij en door het B.I.P.T..  Het examenprogramma steunt op internationale overeenkomsten (HAREC) 

UBA afdeling Ieper (IPR) zorgt daar waar nodig voor degelijke opleiding en begeleiding met het organiseren van cursussen die je helpen bij de voorbereiding op die examens.  Er zijn twee mogelijkheden van vergunning: 

BASISVERGUNNING.  Dat is een beperkte (C) vergunning, met een vereiste basiskennis, maar met toch tal van mogelijkheden voor wereldwijd contact.
Je krijgt –na slagen in een examen - een roepnaam (call) die begint met ON3…

HAREC-VERGUNNING;  Dat is de volledige en uitgebreide (A) vergunning.  Ze vereist wel een doorgedreven kennis, maar biedt dan ook (bijna) ongelimiteerde mogelijkheden.  Je mag –en kan- ook aan zelfbouw doen.  De call voor deze categorie begint met ON1..., ON4..., ON5..., ON6..., ON7... of  ON8....  Voor deze vergunning is het bovendien mogelijk je apparatuur mee te nemen naar (vele) andere landen, bijvoorbeeld op vakantie, en daar uit te zenden (met respect voor de plaatselijke regels!)

In België zijn er in totaal bijna 5.500 radioamateurs (alle licenties samen)